Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
Data publikacji: 2019-08-20

Co się zmieniło w zakresie przyznawania posiłków profilaktycznych pracownikom

Pracownicy zatrudnieni w warunkach szczególnie uciążliwych mają prawo do nieodpłatnych posiłków, jeżeli jest to niezbędne ze względów profilaktycznych. Od 9 lipca 2019 r. pracodawca może zamiast posiłku w naturze przekazać pracownikom bony, talony, kupony oraz inne dowody uprawniające do otrzymania na ich podstawie takiego posiłku.

Pracodawca jest zobowiązany do nieodpłatnego zagwarantowania osobom zatrudnionym w warunkach szczególnie uciążliwych, w dniach wykonywania takiej pracy, jednego dania gorącego ze względów profilaktycznych. Posiłki te powinny charakteryzować się określonymi proporcjami składników odżywczych oraz określoną kalorycznością. Powinny one bowiem zawierać około 50-55% węglowodanów, 30-35% tłuszczów, 15% białek oraz posiadać wartość kaloryczną około 1000 kcal.

close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00