Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
insert_drive_file

Interpretacja

TEMATY:
TEMATY:

Wiążąca Informacja Stawkowa z dnia 3 stycznia 2022 r., Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, 0112-KDSL1-2.440.311.2021.3.PR

WIS TOWAR - hamburger (kanapka z wkładem mięsnym)

Na podstawie art. 13 § 2a pkt 2 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. – Ordynacja podatkowa (Dz. U. z 2021 r., poz. 1540, z późn. zm.), zwanej dalej Ordynacją podatkową, i art. 42a ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (Dz. U. z 2021 r., poz. 685, z późn. zm.), zwanej dalej ustawą, po rozpatrzeniu wniosku (…) z dnia 29 września 2021 r. (data wpływu 29 września 2021 r.), uzupełnionego pismem z dnia 22 listopada 2021 r. (data wpływu 25 listopada 2021 r.), Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej wydaje niniejszą wiążącą informację stawkową.

Przedmiot wniosku: towar – hamburger (kanapka z wkładem mięsnym)

Opis towaru: Składniki: bułka (…), mięso (…), (…).

Hamburger jest kanapką z wkładem mięsnym podawaną na ciepło, na bieżąco przygotowywaną na zapleczu punktu należącego do Wnioskodawcy. Przygotowanie hamburgera odbywa się poprzez podsmażenie bułki (…) oraz podsmażenie (…). Po procesie obróbki termicznej kanapka jest składana z pozostałych składników: (...).  Następnie kanapka owijana jest w papierowe opakowanie i pakowana w dużą papierową torbę. Torba papierowa wydawana jest klientowi poprzez specjalnie do tego przeznaczone okno restauracji (…). Po procesie przygotowania hamburgera ma miejsce jego sprzedaż. Hamburger sprzedawany w systemie (...)/(…) jest przeznaczony do spożycia poza lokalem Wnioskodawcy. Oferowany jest on na wynos. Przy sprzedaży (…) klient znajduje się w samochodzie podczas zamawiania hamburgera, a w przypadku (…) klient podchodzi do okienka sprzedaży pieszo. Wnioskodawca nie zapewnia klientom zastawy stołowej ani sztućców, jednakże na żądanie klienta kasjer może wydać klientowi drewniane sztućce jednorazowe.

Rozstrzygnięcie: PKWiU 2015 – 56

Stawka podatku od towarów i usług: 8%

Podstawa prawna: art. 41 ust. 12f w zw. z art. 41 ust. 2 oraz art. 146aa ust. 1 pkt 2 i ust. 1a ustawy

close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00