Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
insert_drive_file

Interpretacja

Wiążąca Informacja Stawkowa z dnia 20 kwietnia 2022 r., Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, 0111-KDSB1-2.440.48.2022.2.PP

WIS TOWAR

Na podstawie art. 13 § 2a pkt 2 ustawy z 29 sierpnia 1997 r. – Ordynacja podatkowa (Dz. U. z 2021 r. poz. 1540 ze zm.), zwanej dalej Ordynacją podatkową i art. 42a ustawy z 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (Dz. U. z 2021 r. poz. 685 ze zm.), zwanej dalej ustawą, po rozpatrzeniu wniosku (…) z 14 stycznia 2022 r. (data wpływu 7 marca 2022 r.) uzupełnionego pismem z dnia 5 kwietnia 2022 r. (data wpływu 7 kwietnia 2022 r.), Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej wydaje niniejszą wiążącą informację stawkową.

Przedmiot wniosku: towar – (…)

Opis towaru: (…), zawierająca w swoim składzie – zgodnie z deklaracją Wnioskodawcy – (…).

Rozstrzygnięcie: CN 2202

Stawka podatku od towarów i usług: 0%

Podstawa prawna: 146da ust. 1 pkt 1 ustawy w związku z poz. 17 załącznika nr 10 do ustawy

Cel wydania WIS: określenie stawki podatku od towarów i usług

UZASADNIENIE

7 marca 2022 r. Wnioskodawca złożył wniosek, uzupełniony 7 kwietnia 2022 r., w zakresie sklasyfikowania towaru – (…) według Nomenklatury scalonej (CN) na potrzeby określenia stawki podatku od towarów i usług.

W treści wniosku przedstawiono następujący szczegółowy opis towaru. 

(…) (z …) z dodatkiem soli i przypraw. Przecierowy. Pasteryzowany.

Udział masowy soków owocowo-warzywnych w składzie wynosi (...)%.

Skład: (…)

Wnioskodawca do wniosku dołączył:

(…).

(…) produkt przeznaczony jest do bezpośredniego spożycia, natomiast na (…) podano, że możliwe jest spożycie (...) lub po podgrzaniu i doprawieniu do smaku (....).

close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00