Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
insert_drive_file

Interpretacja

Interpretacja indywidualna z dnia 11 sierpnia 2021 r., Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, sygn. 0111-KDIB3-2.4012.183.2021.2.MN

prawo do odliczenia ulgi na zakup kasy rejestrującej online.

INTERPRETACJA INDYWIDUALNA

Na podstawie art. 13 § 2a, art. 14b § 1 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. Ordynacja podatkowa (Dz. U. z 2020 r., poz. 1325 ze zm.) Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej stwierdza, że stanowisko Wnioskodawcy przedstawione we wniosku z dnia 9 marca 2021 r. (data wpływu 11 marca 2021 r.) uzupełnionym pismem z 21 maja 2021 r. (data wpływu 26 maja 2021 r.) o wydanie interpretacji przepisów prawa podatkowego dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie prawa do odliczenia ulgi na zakup kasy rejestrującej online – jest prawidłowe.

UZASADNIENIE

W dniu 11 marca 2021 r. wpłynął do tutejszego organu ww. wniosek o wydanie interpretacji indywidualnej dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie prawa do odliczenia ulgi na zakup kasy rejestrującej online. Ww. wniosek został uzupełniony pismem z 21 maja 2021 r. (data wpływu 26 maja 2021 r.), będącym odpowiedzią na wezwanie Organu z 10 maja 2021 r. znak: 0111-KDIB3-2.4012.183.2021.1.MN.

W przedmiotowym wniosku, uzupełnionym pismem z 21 maja 2021 r. przedstawiono następujący stan faktyczny:

Wnioskodawca prowadzi działalność cateringową sklasyfikowaną pod symbolem PKWiU 56.21 – Usługi przygotowywania żywności dla odbiorców zewnętrznych (Katering) i pozostałe usługi gastronomiczne, a także dokonuje sprzedaży chleba.

Sprzedaż chleba odbywa się na wcześniejsze zamówienie poprzez dowóz pieczywa do odbiorców. Świadczone usługi cateringowe polegają na przygotowywaniu gotowych dań (np., pierogów, dań mięsnych, sałatek, bigosu) z surowców zakupionych wyłącznie przez Wnioskodawcę, na zamówienia osób fizycznych lub podmiotów gospodarczych.

Zarówno pieczenie chleba jak i przygotowywanie dań odbywa się w jednym wyznaczonym do tego celu miejscu prowadzenia działalności mieszczącym się w budynku w którym Wnioskodawca mieszka i odebranym przez Sanepid.

close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00