Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
insert_drive_file

Interpretacja

Interpretacja indywidualna z dnia 12 października 2021 r., Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, sygn. 0111-KDSB1-1.4019.167.2021.2.MF

Opłata od środków spożywczych w zakresie ustalenia czy napój fermentowany podlega tejże opłacie.

INTERPRETACJA INDYWIDUALNA

Na podstawie art. 13 § 2a pkt 1, art. 14b § 1 ustawy z 29 sierpnia 1997 r. Ordynacja podatkowa (Dz. U. z 2021 r. poz. 1540 ze zm.) Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej stwierdza, że Pani stanowisko przedstawione we wniosku z 30 czerwca 2021 r. (data wpływu 5 lipca 2021 r.), uzupełnionym pismem z 16 września 2021 r. (data wpływu 17 września 2021 r.), pismem z 23 września 2021 r. (data wpływu 23 września 2021 r.) oraz pismem z 7 października 2021 r. (data wpływu 7 października 2021 r.) o wydanie interpretacji przepisów ustawy o zdrowiu publicznym dotyczącej opłaty od środków spożywczych, w zakresie ustalenia czy napój fermentowany podlega tejże opłacie – jest nieprawidłowe.

UZASADNIENIE

5 lipca 2021 r. złożyła Pani do Dyrektora Krajowej Informacji Skarbowej ww. wniosek o wydanie interpretacji indywidualnej przepisów ustawy o zdrowiu publicznym w zakresie opłaty od środków spożywczych.

Z uwagi na fakt, że wniosek nie spełniał wymogów formalnych, pismem z 9 września 2021 r. znak 0111-KDSB1-1.4019.167.2021.1.MF wezwano do jego uzupełnienia.

Wniosek uzupełniła Pani pismem z 16 września 2021 r. (data wpływu 17 września 2021 r.) pismem z 23 września 2021 r. (data wpływu 23 września 2021 r.) oraz pismem z 7 października 2021 r. (data wpływu 7 października 2021 r.).

We wniosku oraz uzupełnieniu przedstawiła Pani następujący stan faktyczny.

(…) firma prowadzi działalność gospodarczą, której przedmiotem jest produkcja niedestylowanych napojów fermentowanych. (…)

(…) jest fermentowanym produktem spożywczym, powstałym na bazie wywaru z suszonej herbaty, zdrową alternatywą dla gazowanych napojów słodzonych takich jak (…) itp. Do produkcji (…) używamy: (…) herbatę (…), (…) cukier (…), wodę, kultury bakterii i drożdży (starter do fermentacji), owoce, warzywa, (…).

close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00