Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka

Interpretacja indywidualna z dnia 06.02.2015, sygn. ILPP3/443-122/14-3/TW, Dyrektor Izby Skarbowej w Poznaniu, sygn. ILPP3/443-122/14-3/TW

Alkohol etylowy.

Na podstawie art. 14b § 1 i § 6 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. Ordynacja podatkowa (Dz. U. z 2012 r., poz. 749, z późn. zm.) oraz § 6 rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 20 czerwca 2007 r. w sprawie upoważnienia do wydawania interpretacji przepisów prawa podatkowego (Dz. U. Nr 112, poz. 770, z późn. zm.) Dyrektor Izby Skarbowej w Poznaniu działający w imieniu Ministra Finansów stwierdza, że stanowisko przedstawione we wniosku z dnia 3 listopada 2014 r. (data wpływu 6 listopada 2014 r.) o wydanie interpretacji przepisów prawa podatkowego dotyczącej podatku akcyzowego jest:

  1. prawidłowe w zakresie produkcji poza składem podatkowym oraz ewidencji banderol,
  2. nieprawidłowe w pozostałym zakresie.

UZASADNIENIE

W dniu 6 listopada 2014 r. został złożony ww. wniosek o wydanie interpretacji indywidualnej dotyczącej podatku akcyzowego w zakresie nalewek alkoholowych.

We wniosku przedstawiono następujące zdarzenie przyszłe.

Wnioskodawca (dalej: Spółka) prowadzi Ośrodek SPA, a w nim restaurację. Spółka zamierza dla swoich klientów SPA produkować i oferować do sprzedaży w restauracji (do spożycia na miejscu) nalewki alkoholowe wyrabiane przez Spółkę na bazie owoców i soków z nich, które będą rozlewne do buteleczek o poj. 125-500 ml.

Do produkcji nalewek Zainteresowany zamierza wykorzystywać zakupiony w hurtowni lub sklepie alkohol etylowy o mocy 96% z zapłaconą akcyzą oraz różne rodzaje owoców i soków z nich wyrabianych.

close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00