Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
insert_drive_file

Interpretacja

Interpretacja indywidualna z dnia 19.10.2016, sygn. 1061-IPTPP3.4512.487.2016.3.ALN, Dyrektor Izby Skarbowej w Łodzi, sygn. 1061-IPTPP3.4512.487.2016.3.ALN

Zastosowanie preferencyjnej stawki podatku VAT dla sprzedaży lodów.

Na podstawie art. 14b § 1 i § 6 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. Ordynacja podatkowa (Dz. U. z 2015 r., poz. 613, z późn. zm.) oraz § 6 pkt 3 rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 22 kwietnia 2015 r. w sprawie upoważnienia do wydawania interpretacji przepisów prawa podatkowego (Dz. U., poz. 643) Dyrektor Izby Skarbowej w Łodzi działający w imieniu Ministra Rozwoju i Finansów stwierdza, że stanowisko przedstawione we wniosku z dnia 22 sierpnia 2016 r. (data wpływu 29 sierpnia 2016 r.) uzupełniony pismem z dnia 28 września 2016 r. (data wpływu 3 października 2016 r.) o wydanie interpretacji przepisów prawa podatkowego dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie stawki podatku VAT dla sprzedaży lodów jest prawidłowe.

UZASADNIENIE

W dniu 29 sierpnia 2016 r. został złożony ww. wniosek o wydanie interpretacji indywidualnej dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie:

  • obowiązku ewidencji sprzedaży za pomocą kasy rejestrującej;
  • stawki podatku VAT dla sprzedaży lodów.

Wniosek został uzupełniony pismem z dnia 28 września 2016 r. (data wpływu 3 października 2016 r.) o doprecyzowanie opisu sprawy.

We wniosku przedstawiono następujące zdarzenie przyszłe.(ostatecznie doprecyzowane w uzupełnieniu wniosku)

Wnioskodawca planuje uruchomienie mobilnego punktu sprzedaży lodów (przyczepa gastronomiczna). Punkt będzie działał sezonowo w ciepłych miesiącach. Będą to lody śmietankowe z dodatkiem owoców lub słodyczy (zawartość dodatku nie przekracza 25%). Lody będą przygotowywane na miejscu przy pomocy specjalnego blatu chłodniczego (lody tajskie). Klienci nie będą mieli możliwości wejścia do lokalu. Klienci będą kupować lody przy okienku, a następnie spożywać je spacerując po mieście. Lody będą sprzedawane w naczyniach jednorazowego użytku. Wnioskodawca rozważa również rozmieszczenie leżaków turystycznych w pobliżu przyczepy.

close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00