Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
insert_drive_file

Interpretacja

Interpretacja indywidualna z dnia 17.05.2018, sygn. 0111-KDIB3-1.4012.160.2018.2.RSZ, Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, sygn. 0111-KDIB3-1.4012.160.2018.2.RSZ

zastosowanie: - 5% stawki VAT przy sprzedaży lodów na wynos, - 8% stawki przy sprzedaży lodów na miejscu.

Na podstawie art. 13 § 2a, art. 14b § 1 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. Ordynacja podatkowa (Dz.U. z 2018 r., poz. 800), Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej stwierdza, że stanowisko Wnioskodawcy przedstawione we wniosku z 1 marca 2018 r. (data wpływu 8 marca 2018 r.), uzupełnionym pismem z 26 kwietnia 2018 r. (data wpływu 2 maja 2018 r.), o wydanie interpretacji indywidualnej przepisów prawa podatkowego dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie zastosowania:

  • 5% stawki VAT przy sprzedaży lodów na wynos - jest prawidłowe,
  • 8% stawki przy sprzedaży lodów na miejscu - jest prawidłowe

UZASADNIENIE

W dniu 8 marca 2018 r. został złożony ww. wniosek o wydanie interpretacji przepisów prawa podatkowego w indywidualnej sprawie dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie zastosowania:

  • 5% stawki VAT przy sprzedaży lodów na wynos,
  • 8% stawki przy sprzedaży lodów na miejscu.

Ww. wniosek został uzupełniony pismem z 26 kwietnia 2018 r. (data wpływu 2 maja 2018 r.), będącym odpowiedzią na wezwanie tut. organu z 19 kwietnia 2018 r. znak: 0111-KDIB3-1.4012.160.2018.1.RSZ.

We wniosku przedstawiono następujący stan faktyczny:

Wnioskodawca od 17.02.2015 prowadzi punkt gastronomiczny w K., w ramach którego produkuje lody wielosmakowe z zakupionych podstawowych produktów. Lody produkowane są przy użyciu pasteryzatora oraz frezera. W ich skład wchodzi:

  • Świeże mleko 3,2% - 72%
  • Świeża śmietanka 30% - 8%
  • Mleko w proszku - 1,5%
  • Cukry - 18%
  • Stabilizatory + dodatki smakowe - 0,5%.

Lody te jako wyrób gotowy sprzedawane są odbiorcom detalicznym.

Lody na wynos podawane są w wafelkach, kubeczkach lub pojemnikach styropianowych. Lody spożywane na miejscu podawane są w pucharach, dekorowane bitą śmietaną, posypką, polewą, owocami.

W lokalu nie prowadzi się obsługi kelnerskiej, lokal nie ma toalety dla klientów.

close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00