Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
insert_drive_file

Interpretacja

Interpretacja indywidualna z dnia 03.06.2019, sygn. 0111-KDIB3-3.4013.85.2019.2.MAZ, Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, sygn. 0111-KDIB3-3.4013.85.2019.2.MAZ

Sposób obliczania ekstraktu brzeczki podstawowej dla piwa smakowego/słodzonego, dosładzanego syropami smakowymi, glukozowymi, glukozowo-fruktozowymi lub miodem, jako podstawy opodatkowania.

Na podstawie art. 13 § 2a, art. 14b § 1 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. Ordynacja podatkowa (Dz.U. z 2019 r., poz. 900), Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej stwierdza, że stanowisko Wnioskodawcy przedstawione we wniosku z 25 marca 2019 r. (data wpływu 28 marca 2019 r.), uzupełnionym pismem z 8 maja 2019 r. (data wpływu 15 maja 2019 r.), o wydanie interpretacji przepisów prawa podatkowego, dotyczącej podatku akcyzowego, w zakresie sposobu obliczania ekstraktu brzeczki podstawowej dla piwa smakowego/słodzonego, dosładzanego syropami smakowymi, glukozowymi, glukozowo-fruktozowymi lub miodem, jako podstawy opodatkowania jest prawidłowe.

UZASADNIENIE

W dniu 28 marca 2019 r. wpłynął do Organu ww. wniosek o wydanie interpretacji indywidualnej, dotyczącej podatku akcyzowego, w zakresie sposobu obliczania ekstraktu brzeczki podstawowej dla piwa smakowego/słodzonego, dosładzanego syropami smakowymi, glukozowymi, glukozowo-fruktozowymi lub miodem, jako podstawy opodatkowania. Ww. wniosek został uzupełniony pismem z 8 maja 2019 r. (data wpływu 15 maja 2019 r.), stanowiącym odpowiedź na wezwanie organu z 29 kwietnia 2019 r., znak: 0111-KDIB3-3. 4013.85.2019.1.MAZ.

We wniosku przedstawiono następujące zdarzenie przyszłe:

Wnioskodawca (dalej także jako: Spółka) produkuje piwo w rozumieniu ustawy o podatku akcyzowym. Wśród wielu gatunków piw produkowanych przez Wnioskodawcę, znajdują się także piwa smakowe/słodzone, dosładzane w toku produkcji syropami: smakowymi, glukozowymi, glukozowo-fruktozowymi lub miodem. Zawartość alkoholu w piwach smakowych przewyższa 0,5% ich objętości.

Produkcja piwa tradycyjnego, produkowanego ze słodu jęczmiennego, jak również piwa smakowego, jest procesem składającym się z trzech podstawowych faz:

close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00