Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
insert_drive_file

Interpretacja

Interpretacja indywidualna z dnia 07.07.2020, sygn. 0112-KDIL3.4012.313.2020.1.MŁ, Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, sygn. 0112-KDIL3.4012.313.2020.1.MŁ

Obowiązek prowadzenia ewidencji sprzedaży przy zastosowaniu kas rejestrujących od 1 lipca 2020 umożliwiających połączenie i przesyłanie danych między kasą a Centralnym Repozytorium Kas.

Na podstawie art. 13 § 2a, art. 14b § 1 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. Ordynacja podatkowa (Dz. U. z 2019 r., poz. 900, z późn. zm.) Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej stwierdza, że stanowisko Wnioskodawcy przedstawione we wniosku z dnia 16 kwietnia 2020 r. (data wpływu do Krajowej Informacji Skarbowej 6 maja 2020 r.), uzupełnionym pismem z dnia 25 czerwca 2020 r. (data wpływu 25 czerwca 2020 r.) o wydanie interpretacji przepisów prawa podatkowego dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie obowiązku stosowania kasy on-line od 1 lipca 2020 r. jest nieprawidłowe.

UZASADNIENIE

W dniu 6 maja 2020 r. wpłynął do tutejszego organu ww. wniosek o wydanie interpretacji indywidualnej dotyczącej podatku od towarów i usług w ww. zakresie. Dnia 25 czerwca 2020 r. wniosek został uzupełniony o wskazanie adresu do doręczeń.

We wniosku przedstawiono następujący stan faktyczny.

Podatnik posiada punkt sprzedaży detalicznej dystrybuowanych przez siebie towarów spożywczych (sklep spożywczy delikatesy). W punkcie tym, oprócz sprzedawanych towarów (wino, makaron, puszki itp), serwowane są także drobne przekąski przygotowywane na miejscu ze sprzedawanych produktów kanapki, sałatki, co stanowi niewielki procentowo udział w obrocie. Do tego przygotowywana jest także kawa oraz jest możliwość wypicia kieliszka wina. Przygotowywane kanapki można zarówno zabrać ze sobą, jak i spożyć na miejscu (przy ladzie, bądź przy jedynym stoliku). Oprócz kanapek, Podatnik nie świadczy żadnych usług związanych z gastronomią (ciepłe potrawy) nie posiada ani kuchni, ani personelu kuchennego.

W związku z powyższym opisem zadano następujące pytanie.

Czy w związku z treścią art. 145b ust. 1 pkt 2) lit. a) ustawy o VAT, w przypadku detalicznego punktu sprzedaży towarów spożywczych (sklepu), w którym oprócz produktów na wynos sprzedaje się także kanapki, kawę, wino na kieliszki, które można spożyć także na miejscu, od 1 lipca 2020 zajdzie obowiązek prowadzenia ewidencji sprzedaży przy zastosowaniu kas rejestrujących umożliwiających połączenie i przesyłanie danych między kasą a Centralnym Repozytorium Kas?

close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00