Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka

Wiążąca Informacja Stawkowa z dnia 28 października 2022 r., Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, 0115-KDST1-1.440.206.2022.1.JF

WIS TOWAR - suplement diety w postaci napoju.

Na podstawie art. 13 § 2a pkt 2 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. – Ordynacja podatkowa (Dz. U. z 2021 r., poz. 1540 z późn. zm.), zwanej dalej Ordynacją podatkową i art. 42a ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (Dz. U. z 2022 r., poz. 931, z późn. zm.), zwanej dalej ustawą, po rozpatrzeniu wniosku (...) z dnia 5 października 2022 r. (data wpływu 12 października 2022 r.), Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej wydaje niniejszą wiążącą informację stawkową.

Przedmiot wniosku: towar – (...)

Opis towaru: napój bezalkoholowy przeznaczony do bezpośredniego spożycia, wpływa na (...); w skład produktu wchodzą m.in. (...); nazywany „suplementem diety”; produkt przedstawiony w butelce o pojemności (...) ml

Rozstrzygnięcie: CN 2202

Stawka podatku od towarów i usług: 0%

Podstawa prawna: art. 146da ust. 1 pkt 1 ustawy, w związku z poz. 17 załącznika nr 10 do ustawy

Cel wydania WIS: określenie stawki podatku od towarów i usług

UZASADNIENIE

W dniu 12 października 2022 r. Wnioskodawca złożył wniosek w zakresie sklasyfikowania towaru: (...) według Nomenklatury scalonej (CN) na potrzeby określenia stawki podatku od towarów i usług.

W treści wniosku przedstawiono następujący szczegółowy opis towaru.

Wnioskodawca zamierza produkować produkt spożywczy w postaci napoju bezalkoholowego (...) do bezpośredniego spożycia. Produkt będzie napojem produkowanym na bazie wody pitnej, z dodatkiem soku owocowego pochodzącego z zagęszczonego soku owocowego oraz ekstraktów, aromatów i witamin. Łączny udział masowy soku owocowego (...) z zagęszczonego soku w produkcie wynosi (...)%. Produkt będzie miał status „suplementu diety”. Produkt stanowić będzie napój oferowany konsumentowi w postaci gotowej do spożycia.

close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00