Wyrok NSA z 7 stycznia 1998 r., sygn. SA/Sz 1994/96
Jak wiadomo, atutem każdej firmy jest entuzjazm jej pracowników. Szczególnie trudnym zadaniem jest utrzymanie entuzjazmu załogi w momencie, gdy firma przeżywa kłopoty finansowe. Premie, nagrody pieniężne - to w praktyce najbardziej skuteczne środki systemu motywującego. Gdy jednak brak środków pieniężnych, firma dla utrzymania motywacji pracowników musi szukać innych sposobów. W publikacji omówimy
Dbanie o bezpieczne i higieniczne warunki leży w interesie pracodawcy i pracownika. Mając powyższe na uwadze ustawodawca sam nałożył na pracodawcę pewne podstawowe obowiązki w tej dziedzinie.
Od początku 2003 r. obowiązują nowe uregulowania dotyczące opodatkowania podatkiem dochodowym od osób fizycznych posiłków wydawanych pracownikom. Nowe przepisy są znacznie bardziej skomplikowane od dotychczas obowiązujących. W niniejszym tekście wskażemy trudności, z jakimi mogą zetknąć się pracodawcy przy ich stosowaniu.
W związku z licznymi pytaniami napływającymi do redakcji przedstawiamy Państwu odpowiedzi na najciekawsze z nich.
Jak należy traktować wydanie odzieży ochronnej lub posiłków profilaktycznych? Czy można odliczyć podatek naliczony wynikający z faktur dokumentujących zakup tej odzieży oraz produktów żywnościowych, z których przyrządzamy posiłki profilaktyczne?
Kto ma obowiązek wydawania posiłków profilaktycznych i regeneracyjno- -wzmacniających? Czy wydawanie tych posiłków jest świadczeniem na potrzeby osobiste pracowników? Czy podlega ono opodatkowaniu?
Pracodawcy są zobowiązani nieodpłatnie zapewnić pracownikom zatrudnionym w uciążliwych warunkach odpowiednie napoje i posiłki, jeżeli jest to niezbędne ze względów profilaktycznych. Problem stanowi często to, komu one przysługują oraz w jakiej formie pracownik powinien je otrzymywać.
Od kilku lat pracuję w pomieszczeniu bez klimatyzacji. Latem trudno jest wytrzymać z powodu wysokiej temperatury i upałów niejednokrotnie sięgających 35°C. Natomiast zimą często trzeba się dogrzewać dodatkowymi urządzeniami. Czy pracodawca powinien mi zapewnić w takim przypadku napoje? - pyta Czytelnik z Warszawy.
Nasi pracownicy zatrudnieni na stanowisku kucharza lub pomocy kuchennej w czasie wykonywania pracy otrzymują bezpłatne wyżywienie na podstawie rozporządzenia w sprawie zasad wynagradzania za pracę i przyznawania innych świadczeń dla pracowników niebędących nauczycielami, zatrudnionych w szkołach i placówkach oświatowych prowadzonych przez organy administracji rządowej. Czy wyżywienie to należy wyceniać
Przyczyną zimowych wypadków przy pracy są często zaniedbania w organizacji pracy. Pracodawca może maksymalnie ograniczyć liczbę wypadków, odpowiednio przygo- tuje narzędzia i pomieszczenia do pracy w trudnych warunkach. Ważne jest przy tym wyposażenie pracownika w odzież ochronną oraz zapewnienie mu posiłków profilaktycznych.
W okresie zimowym, tzn. od 1 listopada do 31 marca, pracodawca ma obowiązek zapewnić pracownikom pracującym na otwartej przestrzeni posiłki profilaktyczne. Dotyczy to pracowników, których praca powoduje w ciągu zmiany roboczej wydatek energetyczny związany z wysiłkiem fizycznym powyżej 1500 kcal (6280 kJ) u mężczyzn i powyżej 1000 kcal (4187 kJ) u kobiet.
Skutki podatkowe i składkowe zapewnienia pracownikom posiłków są różne w zależności od tego, czy obowiązek ich zapewnienia wynika z przepisów. W różny sposób może być również ustalana wartość pieniężna świadczeń z tego tytułu. Znajomość tych zasad jest niezbędna do prawidłowego rozliczenia przychodu pracownika.
Pracownicy wykonujący swoją pracę w trudnych warunkach atmosferycznych i niskiej temperaturze narażeni są przede wszystkim na upadki będące skutkiem poślizgnięcia się na ośnieżonej lub zalodzonej powierzchni oraz na odmrożenia kończyn, uszu czy choroby będące skutkiem gwałtownych zmian temperatury. W celu maksymalnego zmniejszenia tego ryzyka należy podjąć odpowiednie kroki, z których podstawowym jest